گروه ریاضی

گروه ریاضی

.................// گروه ریاضی ، فیزیک و رایانه مدارس جمهوری اسلامی ایران - در لبنان ، سوریه و اردن // .................. سرگروه آموزشی : محمدرضا حکیمیان
گروه ریاضی

گروه ریاضی

.................// گروه ریاضی ، فیزیک و رایانه مدارس جمهوری اسلامی ایران - در لبنان ، سوریه و اردن // .................. سرگروه آموزشی : محمدرضا حکیمیان

گزارش بازدید یک روزه از مدارس جمهوری اسلامی ایران در لبنان

 

سرگروه ریاضی مدارس جمهوری اسلامی ایران در مدارس سوریه ،لبنان واردن «علی مومن زاده»

تاریخ و ساعت حرکت از دمشق :جمعه 19آذرماه1389ساعت 6و30دقیقه  

 وسیله نقلیه:سواری بنز سرپرستی مدارس جمهوری اسلامی ایران در سوریه ،لبنان واردن

افراد همراه:آقای سرداری معاونت آموزشی سرپرستی به عنوان مسوول گروه-آقای صداقت  سرگروه دروس علوم اجتماعی جغرافیا وتاریخ-آقای روحی سرگروه زبان

مجتمع شهید چمران 1(پسرانه )

مدرسه ای استیجاری و مدرسه ای خاص واقع در طبقات 7و8 یک مجتمع آپارتمانی متعلق به حزب الله لبنان که در طبقات دیگر کارهای عام المنفعه (مانند کمیته امداد امام خمینی (ره))انجام می گیرد.از پشت بام مجتمع به عنوان حیاط برای زنگ تفریح دانش آموزان استفاده می شود.

در موقع ورود ما به ساختمان ،راهرو خالی بود و دانش آموزان در کلاس های درس بودند.از جلو اتاق دبیران که مبله بود رد شدیم و وارد اتاق مدیر مدرسه شدیم.اقای پیمانی مدیری موفق که سال سوم حضورشان در لبنان است با گرمی استقبالمان کردند.توسط آقای سرداری  مراسم معارفه همکاران برگزار شد وبلافاصله برنامه بازدید از کلاس ها آغاز شد.

پایه های تحصیلی موجود در مدرسه:اول ،دوم و سوم راهنمایی-اول متوسطه-دوم متوسطه رشته ریاضی-سوم متوسطه رشته ریاضی جمع دانش اموزان حدود 30 نفر

دبیران ریاضی:آقای حیدری لیسانس ریاضی ودبیر اختصاصی ریاضی پذیرفته شده  در آزمون اعزام فرهنگیان-آقای محبی دبیر فیزیک که دروس ریاضی اول و دوم راهنمایی را تدریس می کنند.

از کلاس های سوم راهنمایی و سوم متوسطه بازدید کردم که دبیر مربوطه جناب آقای حیدری بودند و ایشان نیز حضور داشتند.

تعدادی فایل نمونه سوال امتحانی و نیز فایل های کمک آموزشی که توسط لب تاب برده بودم به ایشان تحویل دادم.

محسنات ومعایب این مدرسه از نظر اینجانب:

1-وجود مدیری با تجربه و کارآمد که نظم خاصی به مدرسه داده بودند از اصلی ترین ارکان این مدرسه می باشد.

2-وجود دبیران تخصصی مخصوصا در رشته ریاضی آرامش خوبی به دانش آموزان داده است.

3-مکان نامناسب مدرسه از معایب این مدرسه است.

4-از معایب دیگر وجود تنها رشته ریاضی در مقطع متوسطه که بنا به گفته دبیران مدرسه بعضی از دانش آموزان ظرفیت رشته ی ریاضی را ندارند.

5-تعداد کم دانش آموزان و عدم وجود فضای رقابتی از معایب این مدرسه و بسیاری از مدارس خارج از کشور می باشد.

بازدید ما از ساعت حدود 8ونیم شروع و تا ساعت 10 ونیم پایان یافت و قرار شد همکاران این مدرسه بعد از پایان کلاسشان به مجتمع چمران2 تشریف بیاورند تا جلسات تخصصی گروهها و تبادل نظر در مورد مشکلات موجود انجام پذیرد. 

مجتمع شهیدچمران 2(دخترانه)

وجود تابلو با نوشته های فارسی با عنوان معرفی مجتمع شهید چمران 2 نشان دهنده ی این موضوع بود که این مکان متعلق به جمهوری اسلامی ایران است(البته قسمتی از نوشته ها کنده شده و به سفارش مدیر مدرسه قرار شد در آینده مرمت شود).گویا این مکان خانه یکی از سفرای  سابق جمهوری اسلامی ایران  در بیروت بوده است که هم اکنون تبدیل به مدرسه شده است.ساختمانی سه طبقه قدیمی و با حیاطی حدود 50 متر .مکان این مجتمع در مقایسه با مجتمع قبلی جای شکر داشت.

با ورود ما به مدرسه دیدیم که تعدادی از دانش آموزان در حیاط مدرسه سرگردانند که بعدا مشخص شد درس رایانه دارند واین دانش آموزان به دلیل اینکه ساعت درس رایانه آنها خیلی زیاد است در حال استراحت هستند.

بعد از خوش آمد گویی خانم مومنی مدیر مجتمع  ، من تصمیم گرفتم از پایه های سوم و اول دبیرستان بازدید کنم.

پایه های تحصیلی موجود در مدرسه:کلیه ی پایه های ابتدایی به صورت مختلط دخترانه و پسرانه-اول ،دوم و سوم راهنمایی-اول متوسطه-دوم متوسطه رشته های  ریاضی وتجربی-سوم متوسطه رشته های ریاضی و تجربی

دبیران ریاضی: خانم رسولی (همسر آقای حیدری که به تبعیت از همسرشان اعزام شده اند و دبیر مقطع  راهنمایی می باشند.)-آقای حیدری لیسانس ریاضی ودبیر اختصاصی ریاضی پذیرفته شده  در آزمون اعزام فرهنگیان-آقای محبی دبیر فیزیک که بعضی دروس مانند هندسه و آمار را تدریس می کنند که دانش آموزان از تدریس ایشان رضایت داشتند.

  دانش آموزان سوم ریاضی و تجربی از حیاط فراخوانده شدند تا من به این کلاس بروم.دل پری از کل عوامل مدرسه و سرپرستی مدارس داشتند.کمبود معلم در دروس ریاضی آنها از اصلی ترین دغدغه های آنان بود که قابل قبول بود.مثلا دانش آموزان سوم تجربی برای درس ریاضی هیچ معلمی ندارند.درس هندسه سوم ریاضی به جای 3ساعت در 2 ساعت تدریس می شد.پیشنهاد کردم برای دروس اصلی ریاضی از جمله حسابان کتاب کمک آموزشی کتاب محور را تهیه کنند ونیز سی دی های تدریس درس ریاضی سوم تجربی می تواند مشکل دانش آموزان سال سوم تجربی را حل کند.

کلاس اول متوسطه دومین کلاس مورد بازدید بود که این دانش آموزان نیز از وضع موجود راضی نبودند.مثلا منتقد این بودند که معلمشان متخصص متوسطه نیست.بعد از شنیدن حرف های ایشان توصیه کردم که کتاب های کمک آموزشی تهیه کنند ونیز سعی کنند خودشان مطالب را به خوبی فراگیرند و از دانش آموزان موفق کلاسشان کمک بگیرند.

محسنات ومعایب این مدرسه از نظر اینجانب:

1-تغییر کادر مدیریتی و معلمان مدرسه به طور همزمان  و کمبود تجربه کافی از اصلی ترین معایب این مجتمع می باشد.

2-کمبود معلمان متخصص مخصوصا در رشته ریاضی از مشکلات دیگر این مدرسه است .

3-مکان نسبتا مناسب و ملکی مزیت این مدرسه است.

4-تعداد زیاد دانش آموزان در پایه های مختلف و در یک مکان از معایب این مدرسه است .

بازدید ما از این مجتمع از ساعت حدود 11 شروع و تا ساعت13 پایان یافت وبا حضور همکاران دو مجتمع جلسات تخصصی گروهها به صورت جداگانه برگزار شد. با حضور آقای حیدری ،خانم رسولی و بنده تبادل نظر در مورد مشکلات انجام شد و مشکلات دانش آموزان به دبیران مربوطه منعکس شد.برای کاهش مشکلات کلاس اول پایه متوسطه توصیه هایی به همکار مربوطه ارائه شد.

ساعت حدود 14و30دقیقه  بازدید ما از دو مجتمع پایان یافت و با همکاران خداحافظی کردیم.

مطلع شدیم نمایشگاه بین المللی کتاب در شهر بیروت دایر است.لذا با مساعدت آقای سرداری و زحمات آقای شاکر( راننده)توانستیم بازدید کوتاهی از نمایشگاه داشته باشیم. وجود 5 غرفه از ایران از شهرهای قم، مشهد و تهران در نمایشگاه جالب توجه بود.از این غرفه ها نیز بازدید کردیم.

ماموریت ما با موفقیت پایان یافت وساعت 20به منزل بازگشتیم.

پایان

 
باز محرم رسید، دلم چه ماتمزده                        کسی میان این دل، خیمه ماتم زده
باز محرم رسید، شدم چه حیران و مست             از این همه عاشقی، دوباره ام مست مست
باز محرم رسید، میکده ها وا شدند                    تمام عاشقانت، واله و شیدا شدند
باز محرم رسید، این من و گریه هایم                 رفع عطش می کند، فرات اشک هایم
باز محرم رسید، شهر سیه پوش توست             دل ، نگران رنج خواهر مظلوم توست
باز محرم رسید، مدرسه عشق باز                    کلاس درس زینب، کار نموده آغاز
باز محرم رسید، وعده گه بیدلان                        فصل جنون و مستی، صاحبِ صاحبدلان
باز محرم رسید، تا سحر آواره ام                        میان میخانه ها، مستم و دیوانه ام

چند آدرس خیلی مفید.

 

پایگاه کتاب های درسی کلیه مقاطع تحصیلی  

 

http://www.chap.sch.ir/ 

 

 

در این سایت کلیه کتاب های درسی به صورت pdf در اختیار متقاضیان قرار گرفته است. 

  

 

 

 شبکه ملی رشد

 

www.roshd.ir

یک مقاله ریاضی برای آموزش محور اعداد

 

-3+2=5 

-3-2=1

2-3=1!!!!!

علی مومن زاده

کارشناس ارشد ریاضی –

دبیر ریاضی شهرستان جغتای خراسان رضوی

Ali_m_zade@yahoo.com

مقدمه

نادرست بدست آوردن مجموع دو عدد صحیح بعضی اوقات تا پایان دبیرستان نیز پا بر جا مانده است. این مساله برای اینجانب که حدود ده سال سابقه تدریس در دبیرستان را داشتم به یک چالش تبدیل شده بود تا اینکه دو سال پیش به عنوان مدرس ضمن خدمت کتب ریاضی راهنمایی شهرستان خودم به بعضی دلایل مساله فوق پی بردم. لذا بر آن شدم تا مقاله ای که حاصل تجربیات آن کلاس ضمن خدمت و نیز یک دوره تدریس دروس راهنمایی است را به فصلنامه آموزشی برهان ارسال نمایم تا شاید با مطالعه دوستان دست اندرکار چاپ کتاب ها و معلمان محترم ریاضی نظرات اینجانب بررسی شوند. مشکلات موجود بعضا نکات ریزی هستند که مطمئنا با رفع این مشکلات دانش آموزانی که جمع اعداد صحیح را به خوبی یاد می گیرند افزایش خواهند یافت. این نکات به شرح ذیل هستند:  

1–حذف فلش از جهت منفی اعداد در کتب ریاضی راهنمایی

2-رسم محور اعداد از پایین به بالا در شروع تدریس محور اعداد در کتاب

3-قرار دادن اعداد روی محور با شروع از اعدد منفی سپس صفر و سپس اعداد مثبت توسط معلمان در تدریس مبحث اعداد صحیح

4-قرار ندادن صفر در وسط محور اعداد که قداست عدد صفر از بین برود.این کار هم در کتب درسی و هم در کلاس درس بایستی لحاظ شود.

5-تدریس جمع اعداد صحیح به کمک محور در شروع کار و نیز در ادامه تجسم کردن محور توسط دانش آموز و بدست آوردن حاصل جمع اعداد صحیح.این کار بایستی به طور مداوم توسط معلم تاکید شود.

توضیحات

حذف فلش از جهت منفی محور اعداد در کتاب درسی: در صورت وجود فلش در دو طرف محور این مطلب به ذهن خواننده القا می شودکه اعداد از صفر شروع می شوند و به دو طرف ادامه می یابند و لذا به غلط به او تلقین خواهد شد که عدد2- از صفر بزرگتر است. سپس در به دست آوردن مجموع اعداد دچار اشتباه خواهد شد.حذف فلش از سمت چپ محور اعداد وقرار دادن فلش به صورت پررنگ در سمت مثبت محور نمایانگر این است که اعداد از سمت منفی آمده وبه سمت اعداد مثبت ادامه می یابند.(متاسفانه این مشکل باعث شده که بعضی از دانش آموزان دوم تجربی در موقع تدریس تابع صعودی ونزولی معترض باشد که هر تابع  نزولی را نیز می توانیم صعودی بگیریم)

رسم محور اعداد از پایین به بالا:در شروع تدریس محور اعداد، رسم محور از پایین به بالا باعث می شود که ارزش اعداد از لحاظ بزرگ و کوچک بودن به دانش آموزان تفهیم شود.رسم محور به صورت عمودی با داشته های ذهنی دانش آموز که چیز بالاتر ارزش بیشتری دارد هم خوانی دارد و بدین صورت ارزش اعداد از لحاظ کوچک و بزرگ بودن به خوبی تفهیم خواهد شد. هر چند بعد از مدتی که از تدریس محور اعداد گذشت می توانیم محور را به صورت افقی رسم کنیم.اگر بتوانیم ارزش اعداد  روی محور را به خوبی به دانش آموز ان تفهیم کنیم، جمع وتفریق اعداد را به صورت مفهومی و روشن می توانیم به وی بیاموزیم.

قرار دادن اعداد روی محور با شروع از اعدد منفی سپس صفر وسپس اعداد مثبت: انجام این کار به طور مداوم توسط معلم در کلاس به صورت غیر مستقیم به مخاطبان القا می کند که اعداد منفی کوچکتر از صفر و اعداد مثبت هستند.(مثلا عدد 3-کوچکتر از 2-است به همین دلیل اول 3- وسپس2- را روی محور نوشتیم) این امرکمک زیادی می کند که مفهوم جمع را به خوبی تفهیم کنیم.

قرار ندادن عدد صفر در وسط محور اعداد: این کار باعث می شود که بدرستی هیچ قداستی برای صفر و اعداد مثبت قائل نشویم و حتی بعضی مواقع ممکن است اعداد منفی کلی محور اعداد رسم شده ما را بپوشانند و اعداد مثبت دیده نشوند.همچنین این القا از بین می رود که اعداد از صفر شروع شده اند و به سمت مثبت ها و منفی ها  گسترش یافته اند و بدینصورت محور در ذهن دانش آموز از لحاظ پراکندگی اعداد یکپارچه خواهد شد.

تدریس جمع اعداد صحیح به کمک محور در شروع کار و نیز در ادامه تجسم کردن محور توسط دانش آموز وبدست آوردن حاصل جمع اعداد صحیح: با رعایت نکات فوق تدریس جمع اعداد صحیح راحت تر خواهد شد و نیز معلم  بایستی سعی کند در هنگام نوشتن رابطه های جمع و تفریق اعداد صحیح با تجسم کردن محور اعداد جواب را بدست آورد .مثلا جواب 2+3- یعنی از 3- دو عدد بالا برویم به 1- خواهیم رسید برای 2-3-از 3-دو عدد پایین برویم به 5- خواهیم رسید و3-2 یعنی از نقطه  2 سه واحد پایین برویم به 1- می رسیم پس.

-3+2=-1

-3-2=-5

2-3=-1

پایان